Behandeling

Voor wie?

Als u last heeft van terugkerende psychische klachten en problemen, zoals somberheid, angsten, identiteitsproblemen, eetproblematiek en terugkerende problemen in relaties, werk of intimiteit.

Psychoanalyse en psychoanalytische psychotherapie vinden hun oorsprong bij Freud. Hij ging er vanuit dat symptomen en klachten waar mensen mee kampen voortkomen uit processen die zich grotendeels onbewust afspelen. De psychoanalyse richt zich op denkpatronen die zich grotendeels aan onze waarneming en bewustzijn onttrekken en die daardoor niet toegankelijk zijn voor de gebruikelijke manieren van probleemoplossing. Dankzij het werk van diverse generaties psychoanalytici is een uitgebreid denkraam ontwikkeld om deze onbewuste inhoud binnen het bewuste bereik te brengen. Gaandeweg is er veel meer wetenschappelijke onderbouwing gekomen voor de psychoanalyse en de psychoanalytische psychotherapie. 

Ons onderbewustzijn:

  • Overtuigingen over onszelf en relaties tot de ander kennen een vroege oorsprong. Daardoor zijn ze ons zo ‘gewoon’ geworden waardoor we ons niet realiseren hoezeer ze ons bepalen en op welke wijze ze ons beïnvloeden.
  • Een vervormde kijk op de realiteit, waarbij we zonder het te merken de realiteit aanpassen aan onze verlangens, fantasieën en (te strenge) geboden en verboden van ons geweten. 
  • Ervaringen, gedachten en gevoelens die zo pijnlijk en traumatisch zijn dat we ze eigenlijk niet onder ogen kunnen zien en de vermijding daarvan zorgt voor extra problemen of klachten.  

Mensen ontwikkelen in hun leven vaak bepaalde manieren om zich staande te houden. Dit zijn patronen en strategieën die ooit goed werkten en zelfs noodzakelijk waren, maar gaandeweg tot steeds minder bewegingsvrijheid leiden. 

Voor meer informatie over het psychoanalytische gedachtengoed en de behandeling:
www.npav.nl
www.ipa.org.uk